maanantai 16. kesäkuuta 2014

Työmiehen vaimo

Kirjailija Minna Canth
Kirja Työmiehen vaimo
Sivumäärä
Painovuosi ? (1885)
Kustantaja Wsoy
Kirjallisuuden laji näytelmä, klassikko

Takakannen tarina

Minna Canth (1844-97) eli 1880-luvulla ohjelmallisen realismin aikaa. Hän nosti esiin naisen turvattoman aseman, työläisten köyhyyden sekä juoppouden. Työmiehen vaimo ja Kovan onnen lapsia ovat näytteitä Minna Canthin yhteiskunnallisista näytelmistä.

Työmiehen vaimo (1885) kertoo ahkeran Johannan ja hänen hulttiomiehensä Riston tarinan. Kiinnostavimmaksi henkilöksi kohoaa mustalaistyttö Homsantuu, joka ei suostu yhteiskunnan tuomittavaksi. Työmiehen vaimo on ensimmäinen kaupunkilaistyöläisistä kertova näytelmämme. Se on Canthin läpimurtoteos.

Arvosteluni

Luin Työmiehen vaimon jo aiemmin koulussa, mutta en tuolloin ehtinyt ottaa kirjasta tarvittavia tietoja ylös bloggausta varten jolloin kirja jäi näiltä osin hieman unholaan. Nyt päätin kuitenkin kirjoittaa myös tästä teoksesta jonkinlaista valaistusta.

Työmiehen vaimo edustaa perinteikästä realismin aikakautta, ja on yksi Canthin tunnetuimmista teoksista. Kirja kertoo tarinan nuoresta ja kauniista Johannasta, joka eksyy hyväuskoisena huonoihin naimisiin Riston kanssa. Risto käyttää aviomiehen oikeutta Johannan rahoihin ja käyttää kaiken omaisuuden juopotteluun. Kaikenlisäksi Risto on erittäin petturillinen, eikä välitä edes nälkäkuoleman partaalla kituvasta lapsestaan. Tarina päättyy onnettomasti Johannan lopulta kuollessa.

Mielestäni Työmiehen vaimo oli alkuun hieman hankalalukuinen, sillä tarina oli rakennettu vuoropuheluksi, näytelmän muotoon. Kun vauhtiin kuitenkin pääsi, alkoi lukeminenkin sujua ongelmattomammin. Kirja oli ensimmäinen lukemani näytelmä, eikä tähän muotoon kirjoitetusta tekstistä jäänyt ollenkaan paha maku suuhun. Mielestäni tarina oli ehkä kuitenkin hieman tylsästi kerrottu, minkä takia Työmiehen vaimo ei ennättänyt suosikkieni joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti