sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Precious - harlemilaistytön tarina

Kirjailija Sapphire
Kirja Precious - harlemilaistytön tarina
Sivumäärä 174 sivua
Painovuosi 1996 (2010)
Kustantaja LIKE
Kirjallisuuden laji nuorten aikuisten kirjallisuus

Takakannen tarina

Precious Jones on 16-vuotias harlemilaistyttö, jonka perhe-elääm on karua: isä raiskaa ja äiti pahoinpitelee. Jo toista lasta isälleen odottava Precious ei ole koulussa oppinut lukemaan eikä kirjoittamaan. Ei ihme, että hän tuntee olevansa näkymätön maailman silmissä. Kun Precious ryhtyy uuden opettajan rohkaisemana opettelemaan lukemista ja kirjoittamista, hänen elämänsä muuttuu tyystin.

Arvosteluni

Kirja käsitteli aika rankkaa aihetta kaunistelemattomasti ja suorasti. Lukukokemuksena Preciousin tarina oli aika tyhjentävä, ja siitä tuntuu nyt olevan melko hankala kirjoittaa mitään järkevää arvostelua. 

Tarina oli kamala ja silti kuitenkin jollain tavalla ihana ja toivon täyttämä. Precious on joutunut kokemaan niin kammottavia asioita, että tuntuu ihan hirveältä ajatella sellaista tapahtuvan ihan oikeastikin jossain. Kuitenkin kertomus on kaunis, ja loppuvaiheessa taisi kyynelkin vierähtää silmäkulmaan.

Pahoitteluni, mutta tästä teoksesta en kertakaikkiaan saa enempää räävittyä kokoon. Jos et pelkää elämän raskaita puolia suorasukaisesti käsittelevää tekstiä ja haluat tietää kirjasta enemmän, kannattaa Precious lukea ehdottomasti itse. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti